Exista inca multe lucruri pe care nu le intelegem despre somn, dar un lucru stim sigur: toti avem nevoie de el ca sa functionam. Cand nu dormim suficient, nu avem energie, devenim irascibili si avem probleme de concentrare. Pentru bebelusi este deosebit de important sa doarma cat trebuie, cand trebuie. Se crede ca, in timp ce dorm, bebelusii inmagazineaza informatiiile la care au fost expusi in orele precedente si isi formeaza amintiri esentiele pentru invatare si pentru dezvoltare.
Fazele somnului
Exista doua tipuri principale de somn - superficial si adanc. Acestea pot fi impartite, la randul lor, in mai multe faze, care se succed intr-o ordine precisa. La inceput intram intr-o stare de somnolenta, urmata de un somn superficial. Intram apoi intr-o faza de somn cu vise (numit si somn REM, cu miscari rapide ale ochilor). Urmeaza faza de somn profund si din nou o noua faza de somn cu vise, una de somn superficial si una de somnolenta.
In timpul somnului cu vise, vei putea vedea ochii bebelusului miscandu-se sub pleoape; corpul ii va zvacni din cand in cand si respiratia va fi neregulata. In perioadele de somn linistit, respiratia va fi regulata si adanca. Uneori, tot corpul ii va tresari inainte sa se linisteasca din nou.
Toti oamenii parcurg ciclul somnului de mai multe ori pe noapte, trezindu-se din cand in cand. Daca nu suntem deranjati cand ne trezim, ne intoarcem pur si simplu pe partea cealalta si adormim la loc. Nu ne amintim ca ne-am trezit si continuam sa dormim bine. Este important ca si bebelusii sa poata invata sa se linisteasca si sa adoarma din nou, ca sa nu aiba nevoie sa fie linistiti de parinti de fiecare data cand se trezesc. Pot fi ajutati sa invete acest tip de comportament daca sunt pusi la culcare in patut cand sunt inca treji, nu dupa ce adorm.
Ritmul somnului
Bebelusii sunt indivizi cu nevoi de somn proprii. Unii au nevoie de mai mult somn decat altii, iar unii vor dormi toata noaptea inaintea altora. Este important sa retii acest lucru si sa nu compari ritmul de somn al bebelusului tau cu al altor bebelusi. In primele cateva saptamani bebelusii dorm in medie 16 ore pe zi, cam jumatate din acest timp noaptea. Bebelusul tau se va trezi la fiecare cateva ore ca sa suga. Cu timpul, durata si programul de somn vor incepe sa devina mai previzibile; cea mai lunga repriza de somn va fi probabil dimineata si va avea altele doua mai scurte dupa-amiaza.
Pe masura ce bebelusul creste, ritmul lui de somn se schimba treptat. De la trei la sase luni va dormi circa 15 ore in total, cel mai mult noaptea, probabil cu trei reprize de somn ziua. Dupa sase luni, ar putea avea numai doua reprize de somn ziua. La aceasta varsta, poate chiar mai devreme, ar putea dormi pana la 8 ore neintrerupt pe noapte.
Bebelusul tau va avea nevoie de tot mai putine ore de somn. La un an va dormi probabil circa 14 ore in total. Ar putea dormi circa 10 ore noaptea si va avea probabil doua reprize de somn de pana la 2 ore ziua. In curand ar putea sa nu mai aiba nevoie decat de o singura repriza de somn in timpul zilei.
Important: dupa nastere, bebelusul este treaz si vioi cateva ore, apoi intra intr-o faza de somnolenta care va dura doua, trei zile. Este ceva obisnuit sa doarma 18 ore pe zi sau chiar mai multe.
Nevoi ale parintilor
Majoritatea parintilor incepatori nu dorm suficient, ceea ce poate avea efecte profunde asupra energiei, dispozitiei, concentrarii si capacitatii lor de a face fata problemelor. Ei pot deveni irascibili si chiar se pot supara pe bebelusul lor iubit.
Este important sa profitati de ocaziile de a trage un pui de somn, chiar si de numai 15minute. Este tentant sa stai treaza seara ca sa ai "putin timp pentru tine" dupa ce bebelusul a adormit, dar, mai ales in primele saptamani, este mai bine sa te culci devreme cand ai ocazia, ca sa te pregatesti pentru noaptea care vine.
In primele luni de viata ale bebelusului, este bine sa ii dai sa suga chiar inainte sa te culci. Astfel ai sansa sa dormi cateva ore neintrerupt, in loc sa fii trezita de bebelus pentru ca ii este foame la putin timp dupa ce tu adormi.
Tu si partenerul tau veti elabora un sistem care functioneaza bine pentru voi. Daca il hraniti pe bebelus cu lapte praf, puteti face "de serviciu" alternativ, o noapte tu, o noapte el, sau puteti sa-i dati cu schimbul mesele din timpul noptii. Daca alaptezi, partenerul tau poate sa-ti dea ocazia sa te odihnesti in alte perioade ale zilei sau sa-i dea bebelusului lapte matern cu biberonul.
Merita sa iei toate masurile ca sa-ti fie cat mai usor in timpul noptii pentru ca deranjul sa fie minim pentru tine si pentru bebelus. Daca se trezeste sa suga, incearca sa ii dai imediat ca sa nu se agite si sa fie mai greu apoi sa-l linistesti. Daca ii dai lapte praf, foloseste o formula gata preparata. Asigura-te ca ai la indemana toate cele necesare pentru schimbatul scutecelor.
Pana cand ajunge sa doarma mai mult noaptea, culca-l intr-un patut asezat langa patul tau, ca sa-ti fie usor sa ai grija de el si sa-l supraveghezi.
In primele cateva saptamani atat tu cat si bebe o sa va cunoasteti, deci in aceasta etapa incearca sa ii intelegi nevoile cu multa dragoste si blandete. Este cam devreme sa incerci sa stabilesti un program de somn, dar nu este prea devreme sa faci primii pasi pentru a-l ajuta pe bebelus sa doarma mai bine. Motiv pentru care iti recomandam infasarea micutului cu ajutorul sistemelor de infasare Tesoro Bebe, sigure, usor de utilizat si din materiale naturale certificate Oeko-Tex.
Sursa medicala Dr. A.J.R. Waterston