Impreuna, putem crea medii de somn mai sigure pentru ca bebelusii sa doarma, sa creasca si sa prospere. Tot ce trebuie sa facem este sa ne informam permanent, sa constientizam gravitatea anumitor practici si sa tinem cont de cercetarile actuale. In acest articol vom enumera cateva regului de baza pentru proaspetii parinti, ce ar trebui respectate obligatoriu.
1. Asezati intotdeauna bebelusul pe spate in timpul somnului
Atat pentru somnul de noapte cat si somnul din timpul zilei, pozitia de dormit pe spate reduce riscul de SMSS (Sindromul de moarte subita a sugarului). Multi pediatri recomanda infasarea bebelusului in timpul somnului, pana la varsta de aproximativ 3 luni. Bebelusii au reflexul Moro sau de tresarire, care ii face sa-si miste bratele si picioarele si sa se trezeasca. Astfel infasarea ii ajuta sa doarma linistiti pentru mai mult timp, fara tresariri bruste. Cercetarile au demonstrat ca bebelusii dorm mai bine pe spate atunci cand sunt infasati, iar parintii sau ingrijitorii sunt mai putin tentati sa plaseze copilul intr-o pozitie periculoasa, spre exempu pe burtica. Reflexul Moro dispare de obicei cand copilul are aproximativ trei luni. Aceasta varsta este un moment bun pentru a renunta la infasat si a alege un saculet de dormit corspunzator.
Pentru a nu ajunge in situatia ca bebelusul sa se confrunte cu plagiocefalie pozitionala (cap turtit) din cauza dormitului pe spate, procedeaza astfel: cand este treaz si numai cand este supravegheat cu atentie, bebelusul ar trebui sa stea si pe burtica. Timpul in care sta intr-o asemenea pozitie trebuie sa creasca treptat la 15-30 de minute pe zi, pana cand ajunge la varsta de 7 saptamani.
2. Verificati temperatura camerei dar si cu ce este imbracat este bebelusul
Este o responsabilitate importanta a parintilor sa imbrace micutul corespunzator pentru somn, in functie de temperatura camerei in care se afla. Ca referinta, Academia Americana de Pediatrie ne recomanda sa imbracam bebelusul cu cel mult un strat mai mult decat folosim noi ca adulti, pentru a fi confortabili în acelasi loc. Iar capul la interior, ar trebui să fie descoperit, fara caciulite, bentite sau alte accesorii, pentru a se evita supraincalzirea. Exceptii sunt, de exemplu, bebelusii prematuri sau cei aflati in primele ore de viata. Temperatura bebelusului poate fi evaluata printr-o simpla atingere blanda cu mana. Temperatura abdominala este reprezentativa si sigura in diagnosticul de hipotermie.
Timp de multi ani a fost considerat normal daca mainile si picioarele bebelusului erau reci. Se credea ca racoarea se datora sistemului circulator imatur al bebelusului. Cu toate acestea, recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca mainile si picioarele bebelusului ar trebui sa fie roz si calde. Picioarele calde si roz ale bebelusului indică faptul ca bebelusul este in confort termic. Dar cand picioarele sunt reci si trunchiul este cald, inseamna ca bebelusul este in stres rece. In hipotermie, atat picioarele, cat si trunchiul sunt reci la atingere. Excesul de racire este un factor de risc pentru SMSS (Sindromul de moarte subita a sugarului).
Mainile, picioarele, burtica, pieptul si spatele bebelusului trebuie sa fie calde si uscate. Gatul si spatele transpirate sunt un semn de supraincalzire si categoric un strat de imbracaminte trebuie indepartat. O burtica rece este un semn ca bebelusului ii este frig, in aceasta situatie un adult ar trebui sa-l tina imbratisat piele pe piele pana cand micutul se incalzeste si trebuie adaugat un strat suplimentar de haine. Ulterior bebelusul ar trebui recontrolat.
Bebelusii nu se pricep la reglarea propriei temperaturi. Nicio patura nu poate regla in mod natural temperatura pentru ei, asa ca parintii trebuie sa-si atinga si sa-si simta micutul, pentru a se asigura ca nu ii este prea cald sau prea rece.
Nu infasati un bebelus bolnav sau febril. Nu supraincalziti sau raciti prea mult camera copilului.
Majoritatea expertilor medicali recomanda un mediu de somn de 65-72°F (18-22°C).
3. Suprafata ferma si spatiu curat,liber pentru somn
Bebelușul ar trebui sa doarma pe o suprafata ferma, intr-un carut, leagan sau patut langa patul mamei(niciodată singur, nesupravegheat). Totodata nu trebuie sa doarma, in special in primele 4 luni de viata, in scaune de masina, cosuri sau alte suprafete care nu sunt plate. Fara jucarii, animale de plus, pilote, perne, bare de protectie sau alte obiecte in jurul sau. Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum recomanda un cearsaf din tesaturi naturale pe salteaua bebelusului. Nu trebuie asezati sa doarma pe paturi cu apa, pilote, perne, blanuri de oaie sau alte suprafete pufoase.
5. Mediu bine aerisit fara fum
Pastrati intotdeauna mediul bebelusului fara fum. Asa cum este interzis fumatul in timpul sarcinii, nici langa bebelusul dumneavoastra nu trebuie sa fumati. Fumatul matern in timpul sarcinii a aparut ca un factor de risc major in aproape fiecare studiu epidemiologic al SMSS (Sindromul de moarte subita a sugarului).
6. Respiratia libera
Asigurati-va ca aerul poate circula liber in jurul fetei bebelusului. Un mic ventilator in camera copilului poate creste ventilatia, dar nu ar trebui sa sufle aer direct asupra copilului.
7. Permiteti bebelusului sa-si suga degetele sau suzeta
Suptul este cel mai organizator comportament al nou-născutului – il ajuta pe copil sa controleze somnul/trezirea. Cercetatorii recomanda parintilor sa infese copilul cu mainile la indemana gurii, astfel incat copilul sa-si suga degetele pentru a se calma. Regasiti pe siteul nostru sistemul paturica marca Tesoro Bebe, recomandat pentru acest mod de infasare. Luati in considerare utilizarea unei suzete in timpul somnului, dupa ce alaptarea a fost acceptata. O suzeta nu trebuie reintrodusa in gurita daca cade si bebelusul doarme.
8. Alaptarea
Alaptarea este incurajata. Alapteaza bebelusul si atunci cand doarme daca graficul tau iti indica ora mesei. Daca accepta sanul si este hranit, cu siguranta somnul o să fie mai dulce, mai linistit. Alaptarea contribuie la diminuarea riscului de sindrom al mortii subite din primul an de viata al copilului.
9. Tineti toate cablurile departe de patut
Cablurile electrice de la monitoare video, aparate foto sau alte sisteme trebuie pastrate la cel putin 1m de patutul bebelusului. Snururile sunt un pericol de strangulare, sunt adevarati magneti atunci cand vorbim de strans lucruri in palme.
10. Nu se utilizeaza dispozitive despre care se sustine ca reduc riscul de sindrom al mortii subite
Acestea induc un sentiment fals de siguranta si ii determina pe cei care au grija de copil sa nu fie suficient de vigilenti. Nu sunt eficiente nici dispozitivele de monitorizare a ritmului cardiac si respirator al bebelusilor.
Speram ca informatiile oferite te-au ajutat. Pentru alte articole, campanii si noutati aboneaza-te la newsletterul nostru. Fiecare bebelus este o comoara!