Infasarea a fost folosita in diferite forme in intreaga lume incepand cu anul 4000 i.Hr. si aproximativ 1 din 5 bebelusi din Romania sunt infasati in primele cateva saptamani de viata. Unii părinti spun ca ajuta copilul sa doarma, reducand plansul si agitarea, dar exista riscuri de care trebuie sa fii constient. Aici o sa vorbim despre sfaturi pentru infasarea in siguranta.
Beneficii ale infasarii, cele mai frecvente intrebariri in randul parintilor:
Ce este infasarea?
Infasarea este o practica traditionala de a infasura bebelusul intr-o patura usoara sau sistem special creat, din tesaturi naturale, respirabile, pentru a-l ajuta sa se simta calm si somnoros. Ar trebui sa aiba doar corpul infasat si nu gatul sau capul, pentru a reduce sansele de sufocare. Aceasta metoda il va ajuta pe micutul tau sa se simta confortabil si in siguranta, la fel ca in pantecele tau. Daca analizam cumparaturile oricarui parinte nou vom gasi multe, de la biberoane, carucioare, până la salopete si produse de ingrijire. Dar cele care nu ar trebui sa lipseasca niciodata sunt paturile sau sistemele de infasare! Asta pentru ca beneficiile infasarii unui bebelus sunt foarte multe. Academia Americana de Pediatrie (AAP) spune „ca atunci cand este facuta corect, infasarea poate fi o tehnica eficienta pentru a ajuta la calmarea sugarilor si pentru a promova somnul”. Nu e de mirare ca infasarea este atat de populara in tarile civilizate si informate! Majoritatea parintilor vad pentru prima data practica infasarii in spital inainte de a-si aduce micutul acasa. Asta pentru ca asistentele stiu si inteleg ca beneficiile infasarii unui nou-nascut includ mai putin plans, mai putina agitatie si mai mult somn!
De ce este important sa infasati un bebelus?
Unii oameni spun ca infasarea pare sa-l ajute pe micutul lor sa se linisteasca mai usor si sa doarma mai mult, altii constata ca poate ajuta la calmarea colicilor bebelusului lor. Cercetarile au aratat ca infasarea, folosita impreuna cu sunetul si miscarea, este eficienta in a calma bebelusii care plang. De asemenea, poate incuraja bebelusii sa doarma mai adanc si mai mult timp. Un alt studiu a constatat ca bebelusii care s-au nascut prematuri si au fost infasati, erau mai calmi, aveau o dezvoltare neuromusculara imbunatatita si un tonus muscular mai bun, calmand durerea si disconfortul. Cand infasati micutul si arata ca un burrito/kebab delicios, intelegeti de ce metoda este menita sa imite viata din uter. Acolo a trait el in ultimele noua luni - dragut, confortabil si intim! Retraieste acel sentiment infasat si strans, pe care il simte simte familiar si il ajuta sa se linisteasca, pe masura ce se adapteaza la noul lui mediu. Bebelusii prefera infasarea strans, deoarece nu numai ca imita viata intrauterina, dar se simte si imbratisat. Acea senzatie de imbratisare declanseaza un raspuns neurologic care scade nivelul de stres, ceea ce inseamna mai putin stres si pentru tine.
Care sunt beneficiile infasarii unui bebelus?
Sunt intr-adevar atat de multe, dar iata doar câteva:
Reglarea temperaturii (tesaturile respirabile, usoare, cum ar fi jerseul, muselina, poplinul sunt cele mai bune) bebelusul nu devine prea infierbantat sau prea rece, il mentine la acea temperatura „potrivita”.
Ajuta la calmarea reflexului de tresarire (cunoscut si sub numele de reflexul Moro). Desi este perfect sanatos,acesta poate trezi bebelusul in timpul pretios al somnului.
Reduce posibilitatea SIDS (sindromul mortii subite a sugarului) micutul tau ar trebui sa fie asezat in pat doar pe spate, niciodata pe burta si niciodata pe o parte. Infasarea ajuta la mentinerea acestei pozitii „inapoi la somn”.
Elimina nevoia de paturi suplimentare in spatiul lor de dormit. Potrivit AAP, „golul este cel mai bine”, adica nimic in plus in patutul, baby nest etc., care ar putea reprezenta un posibil pericol (cum ar fi paturi suplimentare, bare de protectie sau jucarii).
Care sunt riscurile infasarii bebelusului tau?
S-a sugerat ca infasarea timpurie ar putea afecta alaptarea, daca bebelusii sunt impiedicati sa aiba contact cu pielea mamei in timpul hranirii. Cu toate acestea, cercetarile nu au gasit efecte negative pe termen lung asupra alaptarii.
Unii oameni au pus la indoiala daca incurajarea unui copil sa doarma mai profund noaptea este benefica, deoarece adormirea pentru perioade mai lungi reduce timpul in care sunt trezi, interactioneaza si invata noul lor mediul.
Studii sugereaza ca infasarea foarte stransa a soldurilor bebelusului ar putea creste sansa de a dezvolta displazie de sold (o problema de dezvoltare a articulatiei soldului copilului). Asigurati-va astfel ca piciorusele bebelusului dumneavoastra au suficient spatiu pentru a se putea misca in sus si in jos, permitand dezvoltarea naturala a articulatiilor soldului. Infasarea prezinta un risc foarte scazut pentru bebelusi, daca urmati un somn sigur si infasare prietenoasa cu soldurile. Picioarele bebelusului dvs. ar trebui sa poata cadea intr-o pozitie naturala (cum ar fi picioarele de broasca) si nu drept in jos.
Daca utilizati un sistem de infasare sau o patura/scutec, verificati daca respecta standardele de siguranta, nu prezinta defecte sau nu este deteriorat. Urmati indrumarile producatorului cu privire la recomandarile de varsta sau greutate. Daca altcineva are grija de micutul dvs., asigurati-va ca stie toate sfaturile despre un somn sigur si despre cum sa il infese in siguranta. Fa-ti timp pentru a le arata si explica metoda de infasare si asigura-te ca ei stiu sa adoarma intotdeauna bebelusul pe spate.
Cat timp ar trebui sa fie infasati bebelusii?
Desi poate doriti sa va tineti micutul infasat toata ziua datorita beneficiilor sale calmante, bebelusii au nevoie si de ceva timp in afara infasarii. La fel ca noi adultii, bebelusii au nevoie de timp sa se miște... sa se intinda... sa faca o baita... ai de putin contact cu pielea/afectiune fizica. Acest lucru va incuraja mai mult contactul pielii pe piele, îi va permite sa atinga si sa simta lucrurile cu mâinile lui curioase si va ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii. Se recomanda infasarea in timp ce dorm intre 12 si 20 de ore pe zi pentru nou-nascuti. Daca asta vi se pare mult, amintiti-va ca a fost in pantec 24 de ore pe zi si inca se adapteaza. Foarte important, odata ce bebelusul se poate rastogoli singur, este timpul sa nu il mai infasati din cauza riscurilor potentiale de a se rostogoli pe burta in timp ce doarm, un factor de risc major pentru SIDS. Acest lucru ar putea incepe inca de la 2 luni pana la aproape 4 luni, iar in acel moment, o modalitate buna de a incepe renuntarea la infasat, este sa infasati cu un brat in afara. Aveti incredere in instinctele dvs., urmati indicatiile bebelusului, iar cand este pregatit treceti de la infasatat la sac de dormit.
De ce utilizati sistemele pentru infasare marca Tesoro Bebe?
Sistemele de infasare marca Tesoro Bebe sunt, pur si simplu, un vis pentru parinti si bebelusi deopotriva. Usor de utilizat, modelele noastre ofera toate beneficiile discutate mai sus - cum ar fi usurarea tranzitiei din uter, reducerea reflexului Moro, eliminarea nevoii de paturi suplimentare in spatiul de somn al bebelusului, evitarea supraincalzirii materialele premium folosite sunt din bumbac certificat OEKO-TEX Standard100 (din anul 1992 sistemul international de testare si certificare pentru textilele produse exclusiv din materiale care nu dauneaza sanatatii) si multe altele. Sunt croite si gandite pe baza informatiilor medicale, in colaborare cu pediatrii, asistentele si consultantii de somn certificati. Unul dintre modelele noastre este prevazut cu un fermoar cu doua sensuri, ceea ce face ca schimbarea scutecelor in timpul somnului sa fie usoara.
Designul nostru in curs de brevetare este adaptabil dimensiunilor pentru a ajuta bebelusul sa se calmeze cu o presiune blanda dar ferma, astfel incat sa se poata relaxa si sa doarma linistit. Sistemele noastre de infasare poate reduce stresul si anxietatea, timpul necesar pentru a adormi si trezirea in mijlocul noptii.
Dar, dupa cum veti afla – sau poate ati facut-o deja – exista o metoda sigura si foarte usoare de infasare" Sistemul paturica marca Tesoro Bebe". Acesta este conceput pentru a mentine confortul micutului tau, ramanand in siguranta pe tot parcursul somnului. Intindeti sistemul paturica pe o suprafata plana si sigura, cum ar fi salteluta patului. Aranjati paturica patrata cu logoul pozitionat in partea de sus(reprezinta un reper) si neteziti-o. Asezati micutul cu grija pe spate, cu umerii usor deasupra ei, in dreptul logoului Tesoro Bebe. Acest lucru va va permite sa traversati partile laterale ale paturii, chiar sub umerii bebelusului dvs. Asigurati-va ca respectati acest pas deoarece nu este recomandat sa se formeaze cute/falduri de material in jurul gatului. Foarte important pentru siguranta copilului dumneavoastra in timpul somnului.
Stim ca cei mici pot fi foarte agitati si ca poate parea o sarcina imposibila sa-i infasati la inceput. Cand pliati prima parte a sistemului, aduceti-o peste corpul micutului si plasati-o in spatele bratului drept al micutului. Odata ce ambele brate au fost ascunse, luati a doua parte si atasati-o de Velcro/scai pentru a personaliza potrivirea.
Cand pliati partile laterale ale sistemului paturica Tesoro Bebe pe bratele si corpul bebelusului, este important sa trageti strans materialul. Infasarea este menita sa semene cu uterul, asa ca paturica trebuie sa fie sigura pe corpul micutului tau. Stim ca acest lucru poate fi destul de intimidant, dar o infasare lejera distruge scopul real, medial al infasarii. Fii sigur ca un infasat strans este linistitor si reconfortant pentru micutul tau.
Ultimul pas in fixarea sistemului Tesoro Bebe este floricica elastica. Ca intotdeauna, siguranta bebelusului tau este prima noastra preocupare. Asigurati-va intotdeauna ca prindeti floricica elastica direct sub picioarele micutului. Acest lucru il ajuta sa se simta imbratisat si in siguranta, in timp ce isi poate misca piciorusele liber, natural ca o broscuta. Sfatul nostru final de siguranta este sa fiti constienti de etapele de referinta ale bebelusului dvs. Odata ce este capabil sa se rostogoleasca singur este timpul sa opriti complet infasarea, moment in care puteti folosi sistemul ca o tranzitie, infasand cu unul sau ambele brate in afara.
Aveti grija la pozitionarea soldului! Asigurati-va intotdeauna ca gatul si fata lui sunt descoperite! Intotdeauna asezati micutul pe spate in timpul somnului daca este infasat!