O intrebare simpla pe care orice proaspata mamica o trateaza cu seriozitate.
Am selectat pentru tine cateva sfaturi simple, care sper ca te vor ajuta in aceasta noua etapa a vietii.
In general nou-nascutul nu trebuie lasat gol, dar in zilele cele mai fierbinti poate sta in siguranta doar cu un body sau cu un maiou si scutec. Fibrele sintetice trebuie evitate/ chiar interzise, deoarece nu absorb transpiratia si daca pielea bebelusului este deosebit de sensibila, pot provoca iritatii ale pielii destul de uratele si periculoase. Recomandat este bumbacul 100% posibil certificat, deoarece este respirabil, absoarbe transpiratia si in acelasi timp ajuta micutul sa-si mentina temperatura corporala potrivita.
Cu siguranta ai primit deja sfaturi legate de temperatura potrivita, de genul: trebuie sa ii asiguri micutului destula caldura incat sa nu ii fie frig, dar temperatura nu trebuie sa fie prea ridicata pentru ca micutul sa nu se supraincalzeasca. In acest moment la nivel mondial nu exista o regula general valabila pentru imbracarea micutilor dupa ce trec de primele trei luni.
Este bine sa infesi bebelusul pe timpul verii?
Nou-nascutilor le place sa fie infasati in primele trei luni, indiferent de anotimp. Tehnica de infasare confortabila si sigura, poate ajuta bebelusii sa se simta in siguranta si linistiti, ca pe vremea cand se dezvoltau in uterul mamei. In noptile calde de vara alege un material din bumbac sau muselina, deoarece ambele sunt usoare si ofera o flexibilitate larga, sunt tesaturi respirabile, blande cu pielea sensibila a bebelusilor. Mamicile tematoare sau neinitiate, care considera ca nu au suficienta indemanare pentru a infasa copilul pot alege un sistem special creat de infasare sau un sac de dormit. Asadar, daca este foarte cald afara, dezbraca-l si lasa-l doar in scutec, dupa care infasa-l cu o muselina sau sistem de infasare subtire din bumbac natural. Lasa capul bebelusului neacoperit si manutele inafara fasei in timpul zilelor de vara pentru a-i oferi abilitatea de a se auto-racori.
Alege articole practice si usor de imbracat.
Cel mai probabil va trebui sa schimbi scutecul o data sau de mai multe ori pe parcursul noptii in primele luni. Nimanui nu ii va face placere sa depuna efort la 2 dimineata pentru desfacerea unor nasturi dificili, motiv pentru care e recomandabil sa alegi articole vestimentare cu fermoare plasate strategic, astfel incat totul sa fie cat mai usor si rapid. Acest lucru va fi util atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Chiar daca ei nu pot vorbi, este esential sa inveti decodarea anumitor semnale pe care micutul ti le transmite. Astfel daca nou-nascutul a mancat si este schimbat, dar totusi se agita, este posibil cauza sa fie vestimentatia sa. Desigur, exista si alte indicii precum: transpiratia, eruptia cutanata, parul umed, obrajii rosii si respiratia accelerata sunt cateva semne ca un bebelus este supraincalzit. Primul pas este sa verifici temperatura atat ambientala cat si a corpului.
Cand ai dubii, atinge pielea de pe gatul, burtica sau pieptul bebelusului. Daca aceste zone sunt fierbinti sau transpirate, va trebui sa iei masuri imediate pentru a le racori. Nu uita, supraincalzirea poate avea consecinte grave, deci este obligatoriu sa reduci temperatura din camera si/sau sa indepartezi un strat de haine.
In loc sa reglezi constant termostatul, verifica manutele si piciorusele bebelusilor, acestea se racesc mult mai repede decat cele ale copiilor mai mari si ale adultilor, deci un indicator real al confortului termic. Retine ca extremitatile unui bebelus ar putea ramane reci la atingere, deoarece sistemul lor circulator mic se dezvolta inca. Daca observi ca acest lucru se intampla frecvent in timpul somnului, atunci este necesar sa imbraci micutul in salopetele intregi, cu picioruse. Saculetii de dormit sau sistemele de infasat pot fi de asemenea o varianta ideala (un cocon confortabil si sigur).
Alege pentru hainele bebelusului culori deschise, neutre, acestea se incalzesc mai putin si mai ales atrag mai putini tantari.
Evita orice fel de accesoriu pe timpul noptii.
Accesoriile de tipul căciulitelor nu sunt recomandate pentru somn. De altfel, este important sa eviti toate articolele mici care pot aluneca in timpul noptii si le pot acoperi caile respiratorii. In plus, datorita capacitatii de a-si regla temperatura, o căciulita ar putea duce la supraincalzirea micutului.
Acorda o atentie sporita transpiratiei.
Pielea bebelusului este foarte sensibila. De aceea, hainutele lui trebuie spalate cu mare atentie, pentru a preveni iritatia sau roseata pielii in contact cu acestea. Vara e nevoie sa schimbi micutul mai des, tocmai din cauza caldurii, asa ca, asigura-te ca ai mereu haine de rezerva curate. Daca bebelusul este transpirat, foarte important sa-l schimbi imediat si sa-l imbraci cu un body curat si uscat, recomandat este sa nu fie lasat dezbracat deoarece ii este greu sa-si regleze temperatura singur.
Baita si hidratarea zilnica sunt esentiale pentru o piele sanatoasa fara iritatii. Prima baita a celui mic se recomanda a se face imediat dupa ce s-a ajuns de la maternitate. Baita trebuie sa devina un ritual care trebuie sa se repete in fiecare zi si la care trebuie sa se adauge in fiecare dimineata si o toaletare riguroasa cu ser fiziologic a ochisorilor, nasucului, guritei si urechiuselor. Momentul optim de realizare a baitei este inainte de masa, daca nu este prea flamand si nu a devenit capricios. Nu se face baie dupa masa, intrucat exista riscul sa verse ceea ce a mancat. Insa cu timpul se va stabili momentul perfect pentru baita. Sunt recomandari care spun ca prima baita efectiva trebuie sa se realizeze dupa caderea bontului ombilical, altele recomanda a se realiza imediat ce s-a ajuns acasa de la maternitate.
Aerul conditionat si nou-nascutul.
Folosirea aerului conditionat pentru a racori camera bebelusului este indicata cu respectarea urmatoarelor reguli:
- ideal ar fi ca instalatia de aer conditionat sa fie in alta camera fata de cea in care sta bebelusul; dacă nu este posibil atunci aparatul sa fie pozitionat astfel incat fluxul de aer sa nu fie orientat catre patul bebelusului;
- aparatul de aer conditionat sa fie prevazut cu filtre speciale pentru prevenirea impuritatilor.
Iata alte cateva sfaturi pentru a-i asigura micutului o temperatura confortabila pe tot parcursul noptii:
• La revedere paturicilor pana cand bebelusul tau implineste un an, pot prezenta pericol de sufocare. In schimb, il poti infasa intr-o muselina sau sistem de infasat.
• Idei destepte pentru infasat, sistemele model saculet ce sunt prevazute cu fermoar (dublu cursor) sau model paturica adaptabil usor dimensiunilor nou-nascutului datorita benzilor velcro.
• Mai mult nu este intotdeauna mai bine. De fapt, mai multe straturi pot duce la o supraincalzire inconfortabila si daunatoare pe durata somnului.
• Fii atenta la orice reatie a bebelusului. Temperatura prea scazuta sau caldura excesiva, ii provoaca agitare.
Oamenii sunt capabili sa-si mentina temperatura corpului constanta indiferent de temperatura mediului inconjurator. Aceasta abilitate se numeste „termoreglare” si presupune o echilibrare fizica naturala a pierderilor de caldura prin productia de caldura in corpurile noastre.