LIVRARE GRATUITA LA COMENZI DE MINIM 250 LEI

Ce trebuie sa faci cand bebelusul tau are colici?

Ce trebuie sa faci cand bebelusul tau are colici?

Un bebelus sanatos poate avea colici daca plange sau este agitat timp de mai multe ore pe zi, fara un motiv evident. Bebelusii care au colici plang, adesea, de la ora 18.00 pana la miezul noptii. Plansul este mai puternic si mai ascutit decat plansul obisnuit si poate fi foarte greu de calmat. 

Bebelusii care au colici pot prezenta simptome precum: 

  • ragaieli dese sau eliminarea multor gaze; acest lucru este, probabil, din cauza inghitirii aerului in timp ce plange. Aceasta nu provoaca colici; 
  • agitatie extrema, chiar si dupa ce plansul s-a diminuat; 
  • fata inrosita; 
  • burta stransa; 
  • picioarele incolacite spre burta;  
  • pumnii inclestati. 

Simptomele colicilor pot fi asemanatoare cu alte altor afectiuni de sanatate.

Medicii nu au identificat cu exactitate ce anume cauzeaza crampele abdominale la bebelusi, insa acestia considera ca au legatura cu alimentatia si modul de hranire al acestora. 

Posibilele cauze care provoaca aparitia durerilor specifice colicilor pot fi urmatoarele:

  • dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv - nu este produsa cantitatea necesara de fermenti (probioticele) care ajuta in procesul de digestie;
  • tranzitul intestinal lent - muschii care sustin digestia si sistemul gastrointestinal abia invata sa proceseze alimentele si exista posibilitatea sa nu functioneze corespunzator;
  • alimentele cu potential alergen - sistemul digestiv al bebelusului are nevoie de timp ca sa se acomodeze cu alimentatia pe baza de lapte si, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din lapte;
  • tehnica de alaptare incorecta - copilul trebuie tinut in pozitie dreapta atunci cand se hraneste, astfel incat alimentele sa ajunga mai repede in stomac. Cand se schimba tetina la biberoane, se alege varianta cu fluxul cel mai mic pentru varsta micutului, pentru a limita ingerarea aerului.
  • regimul alimentar al mamei;
  • introducerea de alimente solide in alimentatia copilului prea devreme - este recomandat ca diversificarea la bebelusi sa inceapa abia de la sase luni;
  • hipersensibilitatea bebelusului la factori externi, precum lumina sau zgomotele;
  • temperamentul schimbator al copilului (proasta dispozitie, toane);
  • fumatul in timpul sarcinii si după nastere;
  • nivelul crescut de hormoni care pot provoca dureri la stomac, dar si stari de neliniste.
Uite cateva modalitati prin care poti sa ameliorezi simptomele colicilor la bebelusi:
Masajul bland anticolic al burticii:
1.
 Asezati mainile pe burta bebelusului si apasati usor timp de cateva secunte
2. Fa miscari blande de mangaiere, o data cu o mana, ulterior cu cealalta mana inspre tine.
3. Prinde picioarele bebelusului, aduna-le si indoaie-le usor, tragandu-le spre burta timp de 5 secunde. Apoi puneti o mana calda pe burta si apasati usor.
4. Cu mana stanga, maseaza usor burta intr-o miscare circulara, in sensul acelor de ceasornic. Cand mana stanga ajunge jos, cu mana dreapta - incepand de sus deseneaza emisfere ca si cum ai desena o semiluna. Maseaza burtica bebelusului tau cu ambele maini in acelasi timp.
Mentine contactul fizic intre exercitii. Nu incepeti masajul cand copilul plange!
Sunetele „albe” - unele sunete pot ajuta la calmarea bebelusului. Sunetele difuze seamana cu cele pe care le auzea atunci cand se afla in burta mamei si au efect calmant. 
Baia sau compresele cu apa calduta - este relaxanta pentru bebelus, insa poti folosi si dusul. Tine-l in brate si indreapta dusul spre spatele lui, avand grija ca temperatura sa fie potrivita pentru el.
Infasarea - ii aduce aminte de pantecul mamei si il ajuta sa se simta mai bine, sa se linisteasca.
 

Ai grija la alimentatie

Daca bebelusul tau are colici, trebuie sa ai grija si la alimentatie. Uite cateva sfaturi utile:
Cum sa alegi biberonul?
1. Alege un biberon cu tetina a carei textura, culoare si forma imita mamelonul si sanul mamei. Un biberon cu tetina mai lunga, curbata, nu deranjeaza tehnica naturala de supt, iar procesul de hranire in sine imita procesul de alaptare.
2. Acordati atentie solutiilor anti-colici, de exemplu, o punga anti-colici brevetata din silicon, care se intinde in timpul hranirii in functie de forta de sugere a bebelusului, la fel ca in glandele mamare ale unei mame care alapteaza. Acest lucru impiedica copilul sa inghita aer.
3. Alegeti un biberon inspirat de san care imita curba naturala a sanului, incurajeaza pozitia corecta de hranire si impiedica bebelusul sa verse laptele, ajutand chiar si la prevenirea de infectii ale urechilor.
Biberonul Zero.Zero este conceput special pentru a combina beneficiile alaptarii la san cu practicitatea hranirii cu biberonul, oferind o tranzitie usoara intre cele doua metode de hranire pentru bebelusul dumneavoastra. Un element inovator al acestui biberon este sacul interior din silicon. Acest sac patentat pentru capacitatea sa de a se intinde in timpul hranirii, adaptandu-se la suptul bebelusului, reproducand astfel procesul natural din glandele mamare ale mamei care alapteaza. Acest sistem inovator previne formarea de bule de aer in timpul hranirii, reducand riscul de colici si protejand laptele din biberon impotriva oxidarii si pierderii nutrientilor esentiali.
Tetina biberonului Zero.Zero este fabricata din silicon si este conceputa sa imite forma si textura sanului mamei. Acest lucru faciliteaza tranzitia intre hranirea cu biberonul si alaptarea la san, deoarece bebelusul nu simte o diferenta majora intre tetina si mamelon. De asemenea, debitul reglabil permite ajustarea cantitatii si densitatii lichidului in functie de puterea suptului bebelusului si de pozitia biberonului, contribuind la confortul hranirii.

Cum sa il hranesti corect?
1. Alegeti un loc linistit, astfel incat copilul sa nu fie stresat de stimuli externi. Daca hraniti cu biberon, verificati temperatura laptelui, turnand o picatura din acesta pe incheietura mainii.
2. Ai grija de confortul tau si al copilului tau. Capul bebelusului ar trebui sa se sprijine pe umarul tau si sa fie mai sus decat restul corpului. Pentru un confortsporit, puteti pune o perna sub brat. Daca hranirea dureaza mult schimbati bratul.
3. Dupa hranire, ridicati copilul si asteptati pana cand eructe. Amintiti-va ca acest lucru nu se intampla intotdeauna si ca nu este nimic alarmant. Nu te grabi, bucura-te sa fii aproape de bebelusul tau.

Tehnica corecta de hranire impiedica copilul sa inghita aer!


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!